Newsletter Fata in Fata cu psihologul
 
Centrul Self
 

Nr. 2/18 ianuarie 2012

Bilunar

 

1. Eu si Celalalt

2. Psihologia vietii cotidiene

3. In cabinet

4. Psi-analiza crizei

 

5. Intrebari si raspunsuri

6. Centrul de Psihoterapie SELF

ABONARE NEWSLETTER

Daca vrei sa mai primesti acest newsletter :

ABONEAZA-TE

Da mai departe!

Stii vreun prieten care ar fi interesat de aceste subiecte? Trimite-i link-ul:

http://www.acppb.ro/newsletter-nr-2.html

 

Contacteaza-ne:

0735.017.290

info@centrulself.ro

http://www.centrulself.ro

 

 

Dezabonare

Daca nu vrei sa mai primesti acest newsletter :

Dezabonare

 

1. Eu si Celalalt 2. Psihologia vietii cotidiene

VICTIMA ARE INTOTDEAUNA SANGE ALBASTRU

Corneliu Irimia

In acest articol vom vorbi despre cei care s-au simtit, in copilarie, parasiti de parintii lor (chiar daca acestia erau prezenti fizic) sau despre cei care au fost abuzati, fizic sau emotional, de acestia. Acestor oameni le va fi greu, bineinteles, sa se simta iubiti de parintele lor. Nu au putut sa protesteze in fata tatalui sau a mamei. Ce ar fi putut face ei, care erau doar niste copii? Oricum erau prea fericiti in momentele in care lucrurile pareau ca merg bine pentru a putea sa le mai reproseze ceva, ar fi stricat acele clipe; iar parintii s-ar fi putut supara si nu i-ar mai fi dat nici putinul pe care il dadeau de obicei.

Fostul copil a ajuns sa ingroape, adanc, resentimentele in sine insusi. Lumea sa interna a devenit un loc in care a ingropat tot ce ar fi putut sa ii strige parintelui, toate acuzatiile, toate esecurile pe care le-a avut si pe care le-a atribuit absentei unui sprijin, a unui adult puternic care sa ii descrie viata, sa ii ofere solutii in momentele dificile. Fiicei, fiului ii lipseste, astfel, un manual de utilizare al parintelui. "Tata / mama mi-a facut asta!", a fost un gand ce aparea mereu si care, chiar daca l-a inceput a putut avea valoarea lui de adevar, s-a transformat, cu timpul, intr-o credinta disproportionata, l-a facut pe copil sa se auto-defineasca ca fiind o victima; o victima a tatalui, a mamei, la inceput, apoi a colegilor de clasa, apoi a prietenilor, apoi a prietenelor, a colegilor de munca. "Eu sunt un om bun si asta pentru ca sunt o victima, ei sunt rai pentru ca sunt agresorii mei. Eu nu am facut niciodata nici un rau!" (a se citi: "am tinut in mine violenta ce era destinata parintilor!"). "Si cum sunt rasplatit acum? Ce mi se intampla este din vina celorlalti si nu a mea".

RECLAMA MERCEDES – US SUPER BOWL SAU PROMISIUNEA DE A DEVENI SPECIAL

Ciprian Pripoaie

Suntem "bombardati" zilnic de diverse reclame ce incerca sa ne atraga privirea catre produsul zilei. Parfumuri sau haine, electronice ori masini, toate sunt destinate sa ne faca viata mai placuta. Dar cum? Fie ca ne conving cu un zambet sau ne promit un nou statut, reclamele din publicitate au ceva special pe care chiar si bebeluşii il simt.

_____________________________

CUM SE NASTE O CONVINGERE?

Magdalena Ionescu

 

Zilele trecute am primit "pe mail" un mesaj din cele menite sa te faca sa te mai destinzi sau sa afli ce mai e prin lumea larga sau si una si alta; acesta era din categoria "niste cercetatori...". L-am citit, am avut un mic rictus interior si, fara sa ma gandesc prea mult, l-am dat mai departe unei cunostinte. Ca raspuns, am primit doua fetisoare, una razand in hohote, alta plangand, tot hohote. Mi-am amintit de mica reactie pe care o avusesem eu insami citind notita cu pricina, i-am dat dreptate cunostintei mele si am incercat sa vad ce m-a facut sa tresar.

3. In cabinet 4. Psi-analiza crizei

UNITATEA DE MASURA A SUFLETULUI

Marana Papagheorghiu

Cum poti masura clar efectele unei terapii cu un psiholog sau un consilier psihologic? Este o intrebare pe care o pun multi oameni din dorinta de a fi asigurati ca vor fi ajutati sau poate pentru ca sunt obisnuiti cu mediul de afaceri in care lucreaza, in care se dau 'target-uri', sefii fac evaluari periodice, ghidandu-se dupa o serie de indici de performanta, in care totul se traduce in cifre sau in parametri cuantificabili. Imi pare rau daca ii surprind, spunandu-le ca psihologia nu este o stiinta exacta. Nu s-a facut inca un index al emotiilor, in care sa li se dea valori de la 1 la 10 si nici o harta exacta in care anumite comportamete sa poata fi evaluate cu precizie.

REVOLTA (PARINTILOR) ADOLESCENTILOR

Partea I

Andrei Constantinescu

Criza adolescentei nu este o perioada dificila numai pentru copil, ci si pentru parinti. In consultatiile terapeutice cu parinti de adolescenti observam ca revoltei adolescentine ii corespunde aproape simetric o revolta a parintilor. Daca despre problematica adolescentilor, despre schimbarile prin care trec si despre revoltele sau chiar revolutiile pe care le produc s-a scris destul de mult, problemele cu care se confrunta parintii de adolescenti sunt adesea lasate intre paranteze. Adultii au desigur sansa propriei analize personale in care isi pot elabora conflictele interne, pot gasi un sens suferintei. Anumite aspecte insa capata sensuri aparte in consultatiile terapeutice pe care adultii le solicita ca parinti.

5. Intrebari si raspunsuri 6. Centrul de Psihoterapie SELF

Ne puteti adresa intrebarile voastre pe email, va vom raspunde cu placere.

Buna ziua,

M-ar interesa raspunsul la urmatoarea intrebare: cum ne putem da seama cand copilul nostru are o problema legata de unul din urmatoarele diagnostice: hiperactivitate, ADHD, THDA. Mai concret, daca un copil este hiperactiv dupa comportament, greu de stapanit, el poate avea unul din aceste diagnostice, daca el stie si are rabdare in schimb sa faca puzzeluri foarte grele si lungi, la varsta de 5-6 ani.

Servicii de Consiliere Psihologica si Psihoterapie pentru adulti, adolescenti si copii in cadrul CENTRULUI DE CONSILIERE ŞI PSIHOTERAPIE al ACPPB Profesionalism, Confidentialitate

"Fata in fata cu psihologul" este newsletter-ul bilunar al Centrului de Consiliere si Psihoterapie Self