Mihaela Dragan
Am inteles ca un om poate avea totul neavand nimic si nimic avand totul. (Mihai Eminescu)
Am rasfoit paginile cu citate celebre si aforisme despre bogatie si am descoperit nenumarate afirmatii, cu fel si fel de sensuri si trimiteri: “Cine a aflat in lume prieten adevarat, o comoara bogata in viata sa a castigat. Bogat e acela ce nu e dator. E usor a fi bogat, dar e greu a fi fericit.” Nu, banii nu aduc fericirea, ci numarul lor.
Concursurile de la diverse posturi de radio suna cam asa “Raspunsul corect la intrebarea urmatoare va aduce 2500 de euro!”, Dimineata colegii mei au dat un premiu de 100 de lei, as vrea sa am si eu ocazia acum, daca imi raspunde cineva la acest apel”. Cantecele au ca subiect tot banii: “Banii vorbesc/unii te ridica, altii te lovesc” sau “Am bani de dat/am datorii la stat”.
Bogatie – bani. Banul este o moneda sau bancnota, indeplinind functia sociala de mijloc de schimb si de plata, in timp ce bogatia este definita ca o cantitate abundenta de bunuri materiale, de materii prime, de bani, de obiecte pretioase, o cantitate de bunuri care intrece, cu mult, necesitatile obisnuite; belsug; indestulare; abundenta, asa defineste DEX-ul acesti termeni. Reiese ca cel care are bani, ar putea avea si bunuri, care s-ar numara, s-ar evalua, s-ar masura si s-ar transforma in bogatie. Banul, bogatia pare a fi valoarea princeps in societatea contemporana si tot el ar da si masura valorii umane. “Omul bogat e ca iepurele – sare unde vrea” Aceasta ar insemna sa fii bogat. Fapt care pare a nu depinde de cele mai multe ori de tine, ci de factori exteriori. Dar „Nicio mostenire, oricat de fabuloasa ar fi, nu o poti numi bogatie, fiindca n-ai facut nimic spre a o obtine.”(Guido da Verona); „Agonisind se imbogateste avarul, iar generosul – daruind.” (Hrandt Avakian). Cuvintele lui H. Avakian, pictor si colectionar de arta din Romania secolului XX, par a introduce si o alta dimensiune a bogatiei si a imbogatirii, prin daruire.
Si cred ca aceasta dimensiune se traduce prin ceea ce am putea numi a te simti bogat. Iti trebuie bani ca sa te simti bogat? Cati anume? Odata ce am spus „a te simti”, am facut un salt in dimensiunea personala, intima, secreta uneori, a fiecarui individ, a fiecarei persoane. Este dimensiunea particulara, care se defineste doar prin paramentri emotionali. Si ma gandesc la prieteni si la iubire, la ce se poate oferi si la cum se ofera, la ce primesc si cum primesc, la munca mea si la dorintele si la aspiratiile mele. Si cand spun munca, ma refer inclusiv la salariu, ca renumeratie la prestatia oferita. Ma mai gandesc la libertate si la creatie. Libertatea de miscare, de actiune, de gandire, de simtire, de alegere. Creatia de sine si de produse (ganduri, obiecte). Acest sentiment al bogatiei pare a mai fi oferit de toate sansele intalnite in viata, de toate ocaziile ce mi-au fost date sa le traiesc si, totodata, toate ratarile si esecurile din care am putut sa invat sau as fi putut sa invat.
A te simti bogat sta alaturi de a te simti mandru, de a te simti frumos, de a te simti puternic. Pentru ca te simti bogat inseamna sa ramai deschis la spectacolul vietii si sa participi, sa te implici, sa crezi in tine si sa faci ca lucrurile sa se intample, sa se miste prin puterea ta. Inseamna sa dai celuilalt, asa cum ai primit si tu. Inseamna a spune „multumesc” si a spune „poftim”.
A te simti bogat merge alaturi cu a fi sanatos la trup, la minte si la suflet. A te simti bogat inseamna sa constientizezi ca, oricat de sarac ai fi, poti fi bogat prin tot ceea ce ai de oferit. Sa constientizezi ca ai acea vointa si putere de a schimba. A te simti bogat pare sa insemne mai intai sa te definesti, cu bune si cu rele, sa te observi si sa te accepti, sa te cunosti si sa te recunosti, sa te mandresti cu tine, sa te arati si sa ii vezi pe cei din jurul tau, sa ii cunosti si sa ii accepti, sa ii recunosti si sa cresti din fiecare dintre intalnirile cu ei.
Poti fi bogat, dar sa nu te simti bogat. Poti fi sarac, dar te poti simti bogat. Poti fi sarac si te poti simti sarac. Poti fi bogat si te poti simti bogat.
Ce faci insa cu atata simtire? Ramane ea doar un intens si imens sentiment? Nu se consuma, nu ne consuma? Secretul acestei bogatii este punerea in actiune, transformarea viselor in fapte, in implinirea dorintelor. Schimbarea permanenta in sensul cresterii personale este semnul bogatiei. Punerea in cuvinte si in act a cunoasterii, a darniciei, a tolerantei, a acceptarii, a bunatatii, a iubirii reprezinta miscarea prin care este implinit sentimentul bogatiei. „Un nume bun este mai de dorit decat o bogatie mare si a fi iubit pretuieste mai mult decat argintul si aurul.” (Solomon)
A fi bogat, in unele situatii, poate sa nu presupuna timp, asteptare, efort, munca, dorinta. A te simti bogat intotdeauna cere timp, asteptare, efort, dorinta, munca.