Ioana Ionescu
Nu exista un anumit mod de a sti cand copilul are nevoie de psihoterapie, insa exista un mod de a evalua obiectiv nevoile copilului dumneavoastra. Incepeti identificand o ingrijorare. Exemple de posibile ingrijorari: furie/irascibilitate, bataie, tristete, stima de sine scazuta, esec scolar, neliniste, enurezis, lipsa de respect, lipsa de cooperare, timiditate, dificultatea de a se concentra, perfectionism, probleme cu prietenii, plange usor.
Odata ce ati gasit o zona care va ingrijoreaza, raspundeti la urmatoarele 5 intrebari avand in minte acea ingrijorare. Aceasta va va ajuta sa obtineti o imagine detaliata a problemei. Poate ca va va linisti sau poate ca va va reasigura ca ar trebui sa faceti urmatorul pas pentru a va ajuta copilul.
1. Cat de des apare acest comportament?
De mai multe ori pe luna; o data pe saptamana; de mai multe ori pe saptamana; zilnic.
2. Cat de mult a durat acest comportament de cand a aparut?
Cateva minute; intre 10 si 20 de minute; intre 20 si 60 de minute; mai mult de o ora; de-a lungul intregii zile din cand in cand.
3. Cat de intens traieste copilul acest comportament? Respectiv, cat de constient este copilul de comportamentul lui?
Deloc; foarte constient si il controleaza; oarecum constient dar nu isi poate controla comportamentul;
4. Este acest comportament adecvat varstei? Pentru a determina aceasta, ganditi-va la alti copii de aceeasi varsta cu el: Ei se poarta asemanator?
Potrivit varstei; la limita varstei potrivite; inadecvat varstei.
5. Ce se poate intampla cu copilul meu daca nu caut ajutor?
Aceasta este intrebarea cea mai dificila, deoarece nu putem cunoaste viitorul. Insa putem vedea calea pe care incepe sa mearga copilul. Uneori, copiii se descurca singuri. Alteori, o mica problema recurenta, peste mai multe luni sau ani, se poate transforma intr-o explozie severa pentru sentimentul de sine al copilului sau el poate ajunge sa fie etichetat de catre colegi, prieteni sau profesori. De exemplu, dificultatea de a controla si exprima furia astazi poate fi datorata unei adaptari la un nou mediu social, cum ar fi o noua clasa. Sau semnificatia poate fi mai complexa: dificultatea de a contine furia astazi il poate ajuta pe un copil sa isi dezvolte o reputatie de copil care creeaza probleme, afectandu-i in acest mod abilitatea de a-si face si de a pastra prietenii; de asemenea, aceasta il poate face pe copil sa se simta lipsit de valoare si antipatic. Intrebati-va cum va arata acest comportament peste 5, 10 sau chiar 20 de ani.
Dupa ce ati raspuns la aceste intrebari, ganditi-va cum va simtiti, legat de ingrijorarea pe care o aveati la inceput? Pare un pic mai linistitor? Sau pare mai degraba o problema pentru care ar trebui sa va adresati unui consilier sau psihoterapeut? Raspunsurile aflate in stanga scalei sunt mai linistitoare, pe cand cele aflate in dreapta scalei sunt mai ingrijoratoare.