Aida Maxinesi
Intalnim negarea sarcinii la diferite tipologii de femei: un numar considerabil de femei care au trecut prin aceasta patologie erau diagnosticate cu schizofrenie, altele suferisera o agresiune sexuala iar copilul din pantec era fructul acesteia dar majoritatea nu prezenta o tulburare psihiatrica si nici nu trecusera printr-o trauma semnificativa in copilarie sau in momentul conceperii bebelusului.
Negarea sarcinii are cauze diferite, nu exista o explicatie unica, nu putem oferi o explicatie univoca, nu putem spune:” Inconstientului dumneavoastra v-a ucis bebelusul”.
Marturiile femeilor care au trecut printr-o negarea a sarcinii sunt incredibile. Cum este posibil ca o femeie sa nu-si dea seama ca este insarcinata, ca va naste un copil? Acest lucru pare ireal pentru marea majoritate a oamenilor, dar e bine de stiut ca acest lucru se intampla la aproape o mie de femei anual in Franta. Nu este un fenomen rar. Studiile arata ca exista 1 caz de negare partiala sau totala din 450 pana la 500 de nasteri.
1/2500 nasteri, negare completa , aflarea sarcinii in momentul nasterii.
Am putea crede ca intalnim negarea sarcinii la femei tinere, fara copii, sau suferind de un retard mintal. In realitate, majoritatea cazurilor le gasim la femei de clasa mijlocie, avand deja copii, nu neaparat adolescente sau foarte tinere.
Un studiu efectuat timp de 7 ani in Franta pe un eaantion de 2550 de femei care au fost spitalizate in maternitatea Denain et Valenciennes arata ca aproape jumatate din femeile victime ale negarii erau deja mame ( 26 femei din 56 studiate, din care 11 femei din 29 au prezentat o negare totala).- C.Pierronne, M.-A. Delannoy, C. Florequin, M. Libert- Le deni de grossesse a propos de 56 cas observe en maternite. Perspectives psychiatriques, 2002)
Toate mediile sociale sunt afectate, negarea sarcinii nu are o ” explicatie sociala”, este repartizata la intamplare, la fel ca si celelalte boli psihice grave, cum ar fi schizofrenia. Media de varsta este de 26 ani dar intalnim femei victime ale negarii intre 14 si 46 ani.
Exista 3 tipuri de negare/ nerecunoastere a sarcinii
NEGARE– in negare sarcina este în afara constientului, se desfasoara in totala ignoranta. Nu se stie de prezenta fatului, nu sunt constientizate modificarile corporale. Negarea este atitudinea femeii care nu este constienta ca este insarcinata. Negarea permite scoaterea din campul constiintei, izolandu-le, a reprezentarilor si afectelor netolerate de femeia gravida. Negarea permite golirea de orice simtire legata de sarcina. Ea nu este insarcinata, si nu minte, nu disimuleaza, doar ca psihicul ei nu stie, nu accepta.
Negarea presupune un mecanism activ, inconstient, care ascunde modificarile corporale asociate sarcinii (încetarea menstruatiei, marirea sanilor, luarea in greutate, somnolenta, ameteala), ignora prezenta bebelusului in pantec si venirea lui pe lume.
Un Complex Oedip nerezolvat poate genera in femeie fantasma inconstienta ca sarcina ei este rezultatul incestului.
NERECUNOASTERE– schimbarile corporale datorate sarcinii sunt identificate si recunoscute, se constientizeaza sarcina dar toate indiciile sunt refulate, viitoarea mama nu crede ca poate fi insarcinata, e ceva imposibil pentru ea, e incapabila sa-si recunoasca sarcina.
Nerecunoasterea, contrar negarii permite o functionare in doi timpi: constientizarea realitatii intr-o prima faza si in a doua faza anularea acesteia. Se poate vorbi aici de clivaj. Gravida isi divide personalitatea in doua: o parte stie, cealalta nu stie. Doua personalitati actioneaza una la umbra celeilalte. Femeia stie ca este insarcinata apoi ascunde asta intr-o uitare de neexplicat.
Acest clivaj al Eului, cum spunea Freud, face ca o parte din psihic sa fie ascunsa de cealalta , si deci nici o intrepatrundere intre cele doua nu e posibila.
DISIMULARE– femeia stie de existenta sarcinii, dar o ascunde constient de anturaj pentru a se proteja intr-un context social, familial, profesional, cultural, generational. Gravida ascunde voluntar sarcina, si in majoritatea cazurilor abandoneaza copilul sau il da spre adoptie.
Intr-o sarcina normala psihicul isi spune lui insusi: Nu mai stiu cine sunt eu, cine esti tu, cine este el ( efortul de a diferentia sinele ce celalalt). In negarea sarcinii psihicul isi spune: A, nu, aici nu sunt decat eu, si nimeni altcineva ( negarea prezentei altuia in interiorul sau )
Este o negare contagioasa, devine colectiva. Modificarile corpului sunt atat de nesemnificative in cazurile de negare incat si unii medici generalisti pot fi inselati. Mai multe femei insarcinate, aflate in negare au consultat medici pentru ca nu se simteau bine si acuzau dureri. Au fost tratate pentru probleme intestinale sau urinare neexistand nici o clipa ipoteza unei sarcini.
Partenerii de viata ai acestor femei care isi neaga sarcina, sunt si ei in negare? Probabil ca da…
Exista trei tipologii de barbati ” in negare”
BARBATUL NAIV, acesta nu isi da seama de nimic din ce i se intampla, nu se preocupa de partenera sa, de nevoile ei, dar nu il intereseaza nici de el si de nevoile sale. Relatiile sociale nu prezinta interes pentru el, nu acorda atentie trairilor si afectelor partenerei lui, va spune ca trebuie sa fii psiholog sa intelegi femeia, ca el nu si-a pus niciodata intrebari referitoare la relatie si ca totul merge de la sine. Pentru el totul e simplu, nu-si pune intrebari pentru a-si simplifica viaaa. A te intreba despre dragoste, viata, sexualitate este o pierdere de timp.
Barbatul naiv este fidel, are o reputatie buna, cum nu-si priveste sotia, nu va privi nici alte femei; evita conflictele, este amabil, un bun prieten.
Cand se descopera sarcina, barbatul naiv este uluit, nu intelege nimic, spera sa se trezeasca cat mai repede din cosmar. Partenera sa, acuzata de negare si poate chiar de uciderea copilului este privita ca un demon venit de nicaieri. Nu este vina lui, a fost mereu acolo, nu i se poate reprosa nimic. Era doar anesteziat langa o femeie a carei suferinta nu il deranja, nu ii perturba viata.
Femeia l-a ales asa, rezervat, retras, fara sa puna intrebari… Si era bine , caci nici ea nu era dornica de conversatie. Ea insasi a invatat sa taca in copilaria sa dureroasa, intr-un camin gol, fara emotii, fara afecte.
BARBATUL NEVROTIC, instabil afectiv. Aceasta instabilitate a atras-o pe femeia in negare. Cu acest tip de barbat nu te plictisesti si spune verde in fata ce are de spus, e direct si lasa impresia sigurantei si stapanirii de sine. Partenera este atat de marcata de copilaria sa incat nu are decat un scop: sa nu copieze sub nici o forma tipul de familie in care a crescut. Cu timpul isi va da seama insa, ca partenerul sau nu este receptiv la suferinaa sa, nu are timp sa o asculte, pentru el, ea este doar cea care raspunde nevoilor sale.
Odata descoperita sarcina, barbatul nevrotic va da vina in totalitate pe partenera sa si in cele mai multe cazuri, o paraseste, nu mai vrea sa auda de ea. Va obtine, daca e cazul, custodia celorlalti copii si isi va reface viata intr-un alt cuplu pentru a demonstra cat mai repede posibil ca el nu are nici o vina ci partenera lui avea o problema.
BARBATUL PERVERS NARCISIC-pentru el, celalalt e doar o anexa care il ajuta sa-i fie bine, gaseate beneficii in orice situatie conjugala. Femeia din relatia cu acest tip de barbat este ca o prizoniera, nu are nimic de spus, este hartuita fizic si moral.
In urma negarii sarcinii, barbatul se victimizeaza, se plange ca a pierdut un copil( in cazul infanticidului), totul din cauza unei femei ucigase; dar el este capabil sa o ierte, ii va ramane alaturi. Tipul pervers narcisic este un bun candidat pentru a povesti ceea ce a trait intr-un documentar sau pentru a-si reda drama pe un platou de filmare. Isi apara sotia aflata in negare in fata unui public agresiv si acuzator.
Fara a avea vreun sentiment de vina, actor de prima mana, el stie sa-si manipuleze partenera iar aceasta, devalorizata si fara incredere in sine, supusa si vinovata, ajunge sa-i dea dreptate iar ea va ramane intr-o stare de atrofiere psihica, totul a murit: corpul, sexualitatea, dorinta, placerea, seninatatea, bucuria, increderea.
Studiul arata ca de cele mai multe ori sotul sau partenerul nu stie nimic, este siderat, uimit mai ales ca unii chiar isi doreau un copil. Un sot care si-a dus sotia la urgenta acuzand puternice dureri abdominale, cand a aflat ca aceasta va da nastere unui copil spune furios: M-a privat de bucuria de a trai toata perioada sarcinii, mi-a furat nasterea copilului meu!”
In multe cazuri de negare totala, bebelusul moare, fie in mod accidental, fie din cauza infanticidului ( mama ucide copilul imediat dupa nastere) 1/8000 nasteri. Daca travaliul nasterii incepe inainte ca femeia sa constientizeze ca asteapta un copil, exista riscul major de deces al noului nascut.
Femeile care isi neaga sarcina au un raport special cu propriul corp. Corpul este putin investit. Sunt ignorate toate semnele asociate sarcinii.Viata lor se desfasoara normal ca si pana atunci. Este o sarcina invizibila pentru toti ceilalti si pentru mama. Nu resimt nici o modificare in organism, nu au greturi ( sau daca le au sunt ignorate sau puse pe seama altor cauze), iau in greutate foarte putin ( 2,3 kg puse pe seama excesului alimentar, sanii nu se maresc, poarta in continuare aceleasi haine, disparitia menstruatiei este pusa pe seama stresului, oboselii, a ciclului neregulat.
Stim cu totii ca exista cazuri in care dorinta de a deveni mama este atat de mare incat femeia poate resimti toate semnele datorate sarcinii, dar fara a fi insarcinata. Poate avea ameteli si senzatii de voma, pantecul se rotunjeste ( balonarea abdominala are loc din cauza maririi volumului intestinal, intestinele fiind pline de gaz). Procesul este determinat de psihic , si modificarea vizibila a siluetei femeii este exclusiv psihica. Unele femei sustin ca simt chiar si miscarile fatului care apar in aceeasi perioada ca la femeile insarcinate, spre 5 luni de sarcina. La polul opus gasim femeile in negare.
Cu cat sarcina avanseaza, cu atat corpul se transforma, dar in cazul negarii asistam la o incredibila supunere a trupului in fata psihicului, trup care ii permite bebelusului sa-si ocupe locul si sa se dezvolte fara a se face vazut, observat. Muschii abdominali se fortifica si se intaresc progresiv astfel incat uterul, care devine din ce in ce mai mare si mai greu, se va lovi de un adevarat zid de muschi. Nu are alta solutie decat sa foloseasca spatiul de deasupra, dezvoltandu-se paralel cu coloana vertebrala, lasand astfel abdomenul nemodificat.( Dr. Felix Navarro- presedinte al Asociatiei Franceze pentru recunoasterea negarii sarcinii).
Socul descoperirii sarcinii depinde foarte mult de cat de avansata este sarcina in momentul constientizarii. Putem deosebi aici negarea partiala a sarcinii de negarea totala a acesteia.
In negarea partiala a sarcinii femeia simte ceva in neregula, acuza dureri sau disconfort, isi pune intrebari iar in final consulta un medic. Motivele care o duc pe femeia insarcinata la medic sunt dintre cele mai variate: dureri abdominale, sangerari, edem la membrele inferioare, probleme digestive dar niciodata miscarile fetale. Paradoxal, femeile in negare nu percep miscarile fetale. Odata recunoscuta sarcina, si semnele ei devin vizibile. Silueta se modifica spectaculos in cateva ore. Uimirea si imposibilitatea de a intelege sunt imense atat pentru anturajul femeii cat si pentru ea insasi. Unele au declarat ca se simt ca si cand ar avea un alien in ele, bebelusul fiind perceput ca un element neindentificat, ca sa nu spunem toxic.
********** Marie avea 17 ani, era intr-o relatie cu un baiat si lua celule contraceptive. In luna iulie isi seama ca nu are ciclu, dar nu s-a ingrijorat, se simtea bine, nu avea greturi, ameteli, nu luase in greutate, deci nici un semn de sarcina. La inceputul lunii noiembrie a simtit puternice crampe abdominale si s-a dus de urgenta la spital impreuna cu mama sa. Era insarcinata in luna a 8a . Inainte de aceasta intamplare abdomenul Mariei era plat, fara sa para macar ca s-a ingraaat. Dupa confirmarea sarcinii la spital, abdomenul fetei s-a transformat ca prin magie, devenind in cateva zile al unei femei insarcinate. A nascut la sfarsitul lunii decembrie, inainte de Anul Nou. Fetita are 2 luni acum, a fost bine primita atat de tanara mama si de bunici cat si de tata, care desi foarte tanar, si-a luat rolul in serios.
**********Sylvie are 2 copii, Valentin 11 ani si Victoria 9 ani, are 40 ani. A descoperit ca este insarcinata cand avea 5 luni de sarcina.
” Nu am avut nici un semn cum ca as fi insarcinata, aveam dureri la picioare si unele mici probleme de sanatate dar in nici un caz nu puteau fi asociate unei sarcini. O prietena mi-a spus sa-mi fac si un test de sarcina. Eram suta la suta sigura ca nu eram insarcinata , dar am zis: de ce nu? M-am gandit la asta tot week-end-ul si luni mi-am facut un test. A iesit pozitiv. Am fost socata, luam pilule contraceptive, cum sa fiu insarcinata? Am crezut ca sarcina are cateva saptamani, o luna, aveam in cap optiunea de a pastra sau nu copilul asa ca m-am linistit. M-am dus la cel mai apropiat centru pentru a-mi face o ecografie. Sarcina avea 24 saptamani. La aflarea vestii n-am avut nici un fel de reactie. In doua zile am devenit o femeie insarcinata in 6 luni. Nu imi mai doream un copil. Prima luna dupa aflarea vestii m-am ocupat cu aranjarea camerei copilului, cumpararea celor necesare, am dat vestea cunoscutilor…am fost ocupata oarecum. Ultimile doua luni de sarcina am suferit o depresie. Ma simteam atat de rau incat mi-am dorit sa mor. In acelasi timp imi doream ca bebelusul sa fie sanatos, sa se nasca bine. Dupa nastere am invatat sa ne iubim, si sa ne acceptam, eu si copilul meu.” ( sursa-Asociatiei Franceze pentru recunoasterea negarii sarcinii).
In negarea totala a sarcinii, femeia nu realizeaza ca va fi mama decat in momentul nasterii copilului. Marturiile arata surpriza si socul mamei, dar si al viitorului tata. Mamele ajung la spital de cele mai multe ori acuzand o criza de apendicita sau crampe dureroase din cauza ciclului menstrual. Sa te trezesti cu un bebelus in brate in locul unei operatii de apendicita este chiar o surpriza. Daca travaliul nasterii incepe inainte ca femeia sa constientizeze ca asteapta un copil, exista riscul major al decesului noului nascut. In multe cazuri de negare totala, bebelusul moare, fie in mod accidental, fie din cauza infanticidului( mama ucide copilul imediat dupa nastere) 1/8000 nasteri.