Marana Papagheorghiu

  1. Cum stiu ca fac progrese?

Vei vedea ca te simti mai bine cu tine insuti si ca lucruri pe care le resimteai dureros nu te mai afecteaza la fel de tare. Vei observa ca in situatii similare cu unele din trecut, te comporti sau alegi diferit.

Iti vei da seama ca incepi sa reactionezi si sa relationezi diferit. De exemplu, te poti afla intr-o situatie in care sa realizezi ca in trecut ti-ar fi fost dificil sa stii cum sa reactionezi, iar in prezent ii faci fata mult mai bine. Poti sa iti dai seama ca nu mai pui la suflet lucruri care mai demult te suparau foarte tare. Sau ca nu mai repeti tipare de comportament care iti faceau rau. Vei intelege mai multe despre tine si despre cei din jurul tau, iar asta iti va da un echilibru si o siguranta in plus.

Este adevarat, nu este intotdeauna usor sa vezi progresele, mai ales ca ele nu se intampla brusc si ca sunt miscari oscilatorii. Adica poate fi o situatie in care te porti intr-un mod mult mai bun decat in trecut, apoi mai “recazi” si tot asa pana ce schimbarea devine suficient de vizibila si stabila. Ai vazut vreodata un filmulet in care se arata cum rasare si infloreste o floare? Un proces care dureaza saptamani, il vezi condensat, dat cu fast-forward, in doar cateva minute. Din pacate, cand este vorba despre psihicul cuiva, nu putem face un astfel de montaj. Daca acea floarea ar fi la tine in casa, nu ai observa in fiecare zi modificarile prin care trece, ai remarca probabil doar cateva transformari mai mari. De exemplu cand rasare din pamant, cand are deja cateva frunze, cand are deja boboci si intr-o dimineata ai constata ca a inflorit… ca are o floare, desi tu nu ai surprins exact momentul in care s-au deschis petalele. Similar este si cu terapia.

 Fiind vorba de sufletul si de comportamentul uman, este dificil si poate chiar contraproductiv sa ai niste parametrii foarte clar cuantificabili. De aceea va trebui sa te bazezi destul de mult pe ceea ce simti. Poate ti se pare putin vag, dar trebuie sa ai incredere in simturile tale, iar terapia te va ajuta si in acest sens. In plus, tu simti in permanenta ceva. Fiecare zi este incarcata de sentimente, emotii, stari. Avem uneori tendinta sa desconsideram ceea ce simtim, pentru ca pare a fi ceva foarte volatil, insa nu ne dam seama ca sentimentele sunt o constanta in viata noastra. De aceea, este de dorit sa fie o “constanta pozitiva”- sa fim constienti de ce si de cum ne simtim. Si desigur, sa domine un sentiment de bine, echilibru si impacare.

  1. De unde stiu ca progresele resimtite se datoreaza terapiei?

Vei sti, pentru ca ai muncit pentru ele.

Vei stii, pentru ca ai muncit pentru ele. Vei recunoaste subiectele care te-au preocupat, vei stii ca ai discutat despre ele, ca te-ai straduit, ca te-ai luptat cu repetarea unor probleme, ca ai incercat si ai reusit sa iesi din cercul vicios. Desigur, poate nu va fi doar terapia cea care te va ajuta. Poate vei gasi sprijin si in alte parti, de exemplu intr-o relatie sau o prietenie. Este chiar bine sa fie asa, pentru ca un om echilibrat reuseste sa gaseasca putere in interior, dar si puncte de sprijin si surse de bucurie in exterior. Insa ele vor veni in sprijinul terapiei si invers.

  1. Cat dureaza o terapie?

Cat ai nevoie.

Poate dura de la cateva luni la cativa ani. Poate te nelinisteste un orizont de timp atat de vag si posibil intins. Pe de alta parte, gandeste-te ca tu esti cel care hotaraste. Vei veni, atata timp cat simti ca lucrul acesta te ajuta.

Este un timp pe care ti-l dai tie, sa te cunosti, sa schimbi unele aspecte (comportamente, tipare de gandire, moduri de relationare care iti fac rau), poate chiar sa vindeci rani mai vechi. Este un proces care nu se poate intampla de pe o zi pe alta, pentru ca trebuie sa explorezi ganduri si sentimente care s-au cimentat in cursul multor ani. Ar fi brutal sa le “ataci” si sa le “schimbi” rapid, fara sa iti dai seama daca faci bine sau nu, ce pui in locul lucrurilor la care renunti, ce castigi. Trebuie sa tatonezi, cu ajutorul terapeutului, care este directia in care vrei sa mergi. Durata mai lunga este si o garantie a faptului ca procesul de transformare/vindecare nu va fi unul pripit, superficial, facut dupa niste clisee sau standarde externe, ci va fi profund, in acord cu Sinele tau adevarat.