ATELIER EXERCITII APROFUNDATE DE AUTO-DEZVOLTARE

Bucuresti

22 octombrie – 03 decembrie 2022

cursuri on-line

 

ARGUMENT

 

Va invitam la o calatorie interioara catre opusul starii traumatice, catre sinele autentic, catre starea de „inima deschisa”, catre sentimentul de a fi creativi si reali.

Ce ne impiedica sa fim conectati cu un altul? Ce ne impiedica sa fim plini de compasiune, echilibrati si increzatori, liberi si in contact cu cine suntem noi cu adevarat?

In timpul petrecut impreuna la acest atelier o sa privim cu ochii mintii partile mai tinere, partile de copil din noi, o sa intram cu ele intr-un dialog aparte, destinat intregirii de sine, o sa aflam ceea ce sinele adevarat datoreaza partilor sale exilate.

Vom comunica cu Partea-care-Cunoaste-Solutiile la problemele noastre si vom mentine acest contact care ne imbogateste. Vom sonda Sistemul-Intern-de-Aparare care a ajuns sa ne saboteze si il vom face mai flexibil. Sinele-adult, in calitate de dirijor al acestei simfonii, va deveni vindecator pentru sistemul interior, va castiga abilitatea de a repara atasamentele nesigure si relatiile intra- si interpersonale. Sinele-adult va deveni mai spatios, mai integrat, va avea un scop unitar si va fi mai capabil sa prelucreze negativul.

Instrumentele de schimbare folosite in cadrul seminarului vor fi luate din miezul

(a) Teoriei Atasamentului, (b) Psihologiei Abisale, (c) Tehnicii Focusing a lui Eugene Gendlin (ascultarea fluxului continuu al experientei interioare), (d) Sistemului Familiei Interioare al lui Richard Schwartz (dialogul Sinelui cu vocile interioare, cu Sistemul Intern de Aparare, cu Partile Exilate (copii interiori exilati) in afara constiintei).

 

FORMATORI

Corneliu Irimia – psiholog, psihoterapeut, psihanalist, formator si supervizor, doctor in psihopatologie al Universitatii Paris 7, Denis Diderot, lector la facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea Spiru Haret, presedintele Asociatiei de Consiliere si Psihoterapie Psihanalitica din Bucuresti, cu o experienta de peste 25 de ani in psihoterapia si consilierea adultului, copilului si adolescentului.

Giulia Negură – psiholog dr., psihoterapeut, cu o experienta de peste 20 de ani in domeniul psihologiei aplicate. Lucreaza cu copii, adolescenti si adulti, individual si in grup. Competenta in psihologie clinica si psihoterapie integrativa, cu specializare in sandplay therapy.

 

CUI SE ADRESEAZA ATELIERUL

Indiferent de nivelul pregatirii profesionale, psihologii au nevoie sa dobandeasca atat cunostinte teoretice din sfera dezvoltarii personale, cat si sa experimenteze personal metode si tehnici de lucru din aceasta arie.

Atelierul se adreseaza psihologilor clinicieni, psihoterapeutilor, studentilor sau masteranzilor la Psihologie si oricaror practicieni in domeniul psihologiei aplicate.

 

BENEFICIILE PARTICIPARII LA ATELIER

-Auto-dezvoltarea sau dezvoltarea personala reprezinta aria din viata personala in care, prin exercitii sau experiente dirijate, ne putem dezvolta starea de constientizare, ne putem descoperi si activa resursele interioare, ne putem imbunatati imaginea de sine si relationarea cu sine si cu ceilalti, putem deveni cea mai buna si autentica versiune a noastra.

– Atelierul cuprinde tematici de dezvoltare personala aliniate la teorii si practici actuale ale schimbarii psihologice.

– Atelierul furnizeaza informatii teoretice cu privire la temele propuse cat si o abundenta de exercitii practice de auto-dezvoltare.

– Lucrul cu sine se desfasoara intr-o atmosfera calda si securizanta, cu un numar optim de participanti.

 

DESCRIEREA MODULELOR

 

Motivatia pentru Schimbare

Ce anume ii face pe oameni sa se schimbe? Pornind de la aceasta intrebare, aflam ca schimbarea are propriile ei reguli dupa care functioneaza, iar daca le identificam si le urmam, putem aduce modificari atat in viata noastra, cat si in a celorlalti.

In cadrul atelierului vom explora impreuna care sunt stadiile Schimbarii, care sunt metodele prin care putem trece de la un stadiu pasiv la unul activ, de actiune pentru declansarea Schimbarii si ne vom opri la metoda Discrepantei mentale ca modalitate de lucru utilizata in terapia Starilor Sinelui. Partea practica a modulului va cuprinde un exercitiu extrem de interesant si de eficient, o vizualizare pentru identificarea unei probleme personale si modificarea perspectivei in abordarea acesteia ca suport pentru o schimbare reala.

 

Sentimentul de Sine

Sinele are o dezvoltare proprie, o capacitate de functionare si o patologie proprie. Teoriile contemporane au dezvoltat ideea ca daca mama si/sau mediul nu corespund iluziilor, normale de altfel, de grandoare si omnipotenta ale copilului, atunci acesta va tinde sa se simta lezat sau persecutat. Aceasta ar putea duce la o falsa organizare a Sinelui, iar esecul in „oglindire” poate duce la sentimente de privare (Sinele Privat) sau de incompletitudine (Sinele Incomplet) ce pot genera mai târziu tulburari narcisice ale personalitatii.

In acest modul vom parcurge impreuna formele Sinelui (Autentic, Privat, Incomplet si Fals) si etapele dezvoltarii Sentimentului de Sine (Definirea Sinelui, Dezvoltarea Autonomiei Interne a Sinelui si Dezvoltarea Stimei de Sine), asa cum sunt reliefate de Daniel Brown, profesor la catedra de psihologie clinica a Facultatii de Medicina de la Harvard. De asemenea, vom afla care sunt etapele unui program pentru antrenarea acestor dimensiuni. Partea practica a modulului va cuprinde un exercitiu de auto-dezvoltare pentru conectarea cu Sinele Autentic si o vizualizare pentru dezvoltarea acestuia.

 

Focusing

Eugene Gendlin de la Universitatea din Chicago s-a intrebat de ce psihoterapia are succes cu unii clienti dar nu si cu altii. In cercetarile lui a aflat ca ce anume are cu adevarat importanta este ceea ce pacientii fac in ei insisi. Ei se focuseaza (focusing) in mod intuitiv, spontan. Focusing (Centrarea) este o deprindere cu care o persoana intra in contact cu un fel special de constientizare a corpului sau.

Prin procesul de Focusing ne centram pe corp si gasim acolo o senzatie corporala care are un sens. Numim aceasta senzatie Felt Sense (Semnificatie Simtita).

Un exemplu pentru Semnificatia Simtita: sa ne imaginam ca vorbim la telefon cu o persoana apropiata si aflam ca desi ne este dor de ea, nu o sa o intalnim in curand, asa cum speram. Vom simti o greutate in piept, poate in jurul zonei inimii. Aceasta senzatie corporala care are un sens este un Felt Sense.

Daca operam doar la nivelul emotiei, de exemplu, o frica este o frica. Dar daca operam la nivelul Semnificatiei Simtite (Felt Sense), frica pe care o simtim in prezent este diferita de frica resimtita ieri. Poate ieri o simteam ca o piatra rece in stomac iar astazi o simtim ca o apasare fierbinte si neplacuta. Daca stam destul cu aceasta frica putem afla si cauza pentru care este atat de temuta. Astfel, dupa cum observam, cuvintele care numesc o emotie sunt mereu aceleasi (frica) dar Semnificatia Simtita este mereu (in fiecare zi) diferita.

In cadrul acestui atelier vom invata sa practicam Focusing si sa intram in contact cu Semnificatia Simtita, sensul dat de corp.

 

Copilul interior. Lucrul cu Partile Exilate si cu Sistemul Intern de Aparare

Mintea umana nu este ceva unitar ci este un sistem complex de Parti aflate în interactiune, fiecare avand o minte proprie. Este ca o familie interioara – cu copii raniti, adolescenti impulsivi, adulti rigizi, parinti hipercritici, prieteni preocupati, rude grijulii si asa mai departe. De aceea, abordarea terapeutica descoperita de Richard Schwartz se numeste Terapia Sistemelor Familiei Interioare (Internal Family Systems Therapy – IFS).

Daca accepti toate aceste parti ranite si protectoare din interiorul tau ca fiind „personaje reale” care merita compasiune, întelegere si iubire, daca intri in dialog cu Sistemul Intern de Aparare, daca ajungi la comunicarea cu partile exilate in afara sinelui si a constiintei, poti sa-ti transformi psihicul si poti crea echilibrul interior pe care il doresti.

IFS nu sugereaza ca suferim de personalitate multipla. Cu totii suntem multipli, dar nu într-un mod extrem: psihicul uman este în mod firesc o familie de subpersonalitati.

IFS nu este primul sistem terapeutic care recunoaste aceasta realitate. Carl Jung a observat aceasta cu un secol in urma si in jurul acestui concept au fost construite si alte abordari terapeutice care lucreaza cu subpersonalitati. IFS este cea mai recenta si mai sofisticata dintre aceste metode si a produs rezultate excelente pentru cei care o folosesc.

In cadrul atelierului vom afla cum sa lucram si sa transformam Sistemul Intern de Aparare, Partile Exilate din inconstient (copii interiori), Criticul Interior (si partea din sine care este Victima sa) precum si Sinele Fals. In felul acesta Sinele Autentic devine dirijorul intregului sistem psihic.

 

Atasament

Se spune ca „Sistemul de Atașament este versiunea psihologica a sistemului imunitar” (Karlen Lyons-Ruth). Atasamentul este o conexiune psihologica de durata, o relatie emotionala bazata pe intimitate si afectiune. Aceasta legătura emotionala puternica se naste din nevoia fundamentala a tuturor fiintelor de a fi in contact cu „mama”. Conditia care determina si contureaza Atasamentul o reprezinta reactivitatea mamei la nevoile copilului si capacitatea ei de a se conecta la aceste nevoi intr-un mod securizant.

In modulele rezervate acestei tematici vom explora impreuna tiparele de Atasament si conditiile ce trebuiesc satisfacute pentru crearea si dezvoltarea unui tipar de Atasament Securizant, ne vom familiariza cu evolutia tiparelor de Atasament din copilarie la varsta adulta si vom afla care sunt directiile de tratament in terapia tiparelor de Atasament ne-securizante (Anxios, Evitant, Dezorganizat) dezvoltate de Daniel Brown, unul dintre reprezentantii cercetarilor contemporane in sfera Atasamentului si tulburarilor de Atasament.

Partea practica a modulelor despre Atasament va contine un exercitiu de auto-dezvoltare pentru identificarea tiparului personal de Atasament si doua vizualizari care vizeaza intarirea unui tipar de atasament Securizant si trecerea de la un tipar de Atasament Anxios la unul Securizant.

 

Transformarea emotiilor toxice

A avea de-a face cu o persoana care comunica toxic poate fi devastator caci cuvintele au un puternic impact asupra psihicului nostru. Cuvintele toxice ascund emotii toxice. Exprimarea Emotiilor Toxice este cel mai evident observata in maniera de comunicare din cadrul relatiilor, intre partenerii de cuplu. Cercetarile recente (John Gotmann, 2000) s-au axat pe studiul cuplurilor in dezacord cu privire la diferite aspecte. John Gotmann este prof. emerit la Universitatea din Washington si studiaza de peste 40 de ani predictibilitatea divortului si stabilitatea maritala.

In acest modul vom afla care sunt aspectele negative din comunicarea toxica dintre partenerii unui cuplu, relevate de cercetarile contemporane si cum anume putem transforma aceasta forma de comunicare negativa in ceva pozitiv.

Partea practica a modulului va contine un exercitiu de auto-dezvoltare bazat pe exprimarea sanatoasa a emotiilor in comunicare si o vizualizare pentru dobandirea abilitatii de transformare a exprimarii emotiilor negative in emotii pozitive.

 

STRUCTURA ATELIERULUI

20 de ore dispuse in 4 sesiuni de cate 5 ore fiecare. Sesiunile au loc la doua saptamani, sambata, intre orele 10.00-15.30

 

TEMATICĂ

 

Tema Modul Data
Motivatia pentru Schimbare

Vizualizare – Lucrul cu Starile Sinelui

Giulia Negura

Modulul 1 22.10.2022
Sentimentul de Sine

Sinele Autentic, Privat, Incomplet, Fals,

Stima de sine

Vizualizare – Dezvoltarea Sinelui

Giulia Negura

Modulul 2
Focusing

Vizualizare – Focusing Experiential

Corneliu Irimia

Modulul 3 05.11.2022
Transformarea emoțiilor toxice

Vizualizare – Transformarea Emoțiilor Toxice

Giulia Negura

Modulul 4
Copilul interior

Lucrul cu Parti Exilate si cu Sistemul Intern de

Aparare

Vizualizari:

– Lucrul cu Criticul Interior si Victima sa

– Lucrul cu Sistemul Intern de Aparare si Partile Exilate

– Lucrul cu Sinele Fals

Corneliu Irimia

Modulul 5

Modulul 6

Modulul 7

26.11.2022
Atasament

Tipare de atasament. Tratamentul tulburarilor de atasament: Modelul figurilor parentale ideale, incurajarea capacitatii metacognitive, facilitarea atitudinilor de cooperare

Vizualizari:

–                                             Figurile Parentale Ideale

–                                             De la Atasamentul Anxios la Atasamentul Sigur

–                                            De la Atasamentul Evitant la Atasamentul Sigur

Giulia Negura

Modulul 8

Modulul 9

03.12.2022

 

 

 

Modalitate de inscriere

 

Taxa :  de 900 de lei se poate plati fie integral pana la data de 20.10.2022 fie se poate plati in trei transe: (1) 500 lei pana la data de de 20.10.2022; (2) 200 de lei  pana la data de 15.11.2021; (3) 200 de lei pana la data de 01.12.2022.

Orice persoana inscrisa isi poate retrage intreaga suma depusa (mai putin o taxa administrativa de 50 de lei) printr-o cerere trimisa pana la data de 21 octombrie 2022, ora 12.00.

Termen limita de inscriere: 20.10.2022

 

In taxa atelierului sunt incluse: activitatea de predare, suportul de curs, fise si materiale de lucru, atestat al Colegiului Psihologilor din Romania cu numarul de credite obtinut (20 de credite).

 

Inscrierea se face prin trimiterea unui email cu o scurta prezentare (studii si activitate profesionala) la adresa centrul.self@gmail.com cu mentiunea – Inscriere la atelierul EXERCIȚII APROFUNDATE DE AUTO-DEZVOLTARE.

Dupa acceptul primit pe email din partea Asociatiei impreuna cu formularul de inscriere, se va trimite de catre participant, pe email, o copie a OP, a cartii de identitate si a diplomei de licenta/carnetului de student, precum si formularul de inscriere completat.

 

Taxa se achita prin ordin de plata catre:

Asociatia de Consiliere si Psihoterapie Psihanalitica din Bucuresti

CIF – 18690388

ING Bank

RO76 INGB 0000 9999 0576 8618

Date

22 Oct 2022 - 03 Dec 2022
Expired!

Cost

900RON
Category
Centrul Self

Organizer

Centrul Self
Email
asociatiadeconsiliere@gmail.com
Go to Top