Cunoasterea de sine prin intermediul analizei visului in grup

https://centrulself.ro/mec-category/online/

 

Va invitam sa participati la un nou nou grup de cunostere de sine prin intermediul lucrului cu visul.

Grupul se va desfasura in perioada septembrie-decembrie 2023, in sesiuni bilunare.

Atelierul este creditat de catre Colegiul Psihologilor din Romania cu 12 credite.

 

CUI SE ADRESEAZA ATELIERUL:

Psihologilor in domeniul psihoterapiei, consilierii psihologice, psihologiei clinice, consilierii scolare, medicilor psihiatri, studentilor la psihologie.

 

FORMATOR:

Carmen Irimia este psiholog specialist cu drept de libera practică in psihoterapie individuala, consilier de dezvoltare personala, consilier vocațional si formator acreditat, cu o experiență de 20 ani in formarea si consolidarea echipelor si de peste 10 ani in psihoterapia psihanalitica individuala cu adulti si adolescenti. Lucreaza cu grupuri de adulti si adolescenti, inclusiv cu pacienti cu boli grave. Organizeaza, de peste 8 ani, in mod constant, ateliere de „Cunoastere de sine prin intermediul analizei visului in grup” precum si ateliere de dezvoltare personala adresate adolescentilor si părintilor de adolescenti.

https://www.carmenirimia.ro/

 

BENEFICIILE PARTICIPARII LA ATELIER:

Visul este un limbaj nocturn innascut care ne ajuta sa comunicam cu noi insine. Aceasta este o limba pe care cu totii o vorbim fluent. Desi visul este o expresie strict individuala, in momentul in care il impartasim intr-un grup el se transforma intr-un eveniment reprezentat de comunicarea intra- si inter-psihica. Aceasta este ratiunea pentru care membrii grupului, desi neatrenati in arta interpretarii viselor, au intelegerea si capacitatea de a lucra cu visele altuia, de a se ajuta unul pe celalalt in descifrarea mesajelor continute in ele.

Lucrul cu visele este un proces in care visatorul este ajutat de ceilalti membri ai grupului sa creeze o punte intre imaginile din vis si realitatea din starea de veghe. Acest proces implica un mod unic de intelegere a visului si a propriei persoane prin interventiile suportive si non-itruzive ale membrilor grupului. Multe parti ale sinelui nostru ies la suprafata si, incet-incet incep sa fie (re)cunoscute. Impartasirea viselor creeaza un puternic sentiment de “impreuna”. In acest fel apar mult mai puține impedimente in a fi onest cu sine si cu ceilalti. Visarea ne poate conduce spre un sentiment de comuniune cu noi insine si cu ceilalti, ca membri ai unei singure specii.

Atunci cand dormim si visam, parem deconectati de propria viata, de trecutul nostru, de ceilalti. Imaginile care isi fac loc in visele noastre sunt imprumutate din viata din starea de veghe si rearanjate astfel incat sa formeze reflectii metaforice ale starii subiective a visatorului din acel moment. Metafora este modul specific uman de a captura licariri ale dorintei. Visul se incheaga cu o serie de scene construite si interconectate metaforic. Visele reusesc sa contina si sa elibereze emotiile, ele fiind un mesaj important din interiorul nostru.

In cadrul atelierului de vise, fiecare dintre participanti exploreaza o problema actuala bazata pe ramificatiile istoriei personale, mobilizeaza resursele disponibile si incearca sa contina sentimentele rezultate din imaginarul metaforic pe care l-a creat.

In lucrul cu visul cautam sentimentele incorporate in imaginile pe care noi le-am creat. Le urmarim pana la originea lor, in amintirile mai recente sau mai indepartate, eliberand astfel emotiile reprezentate metaforic pe care l-a creat in timpul visului.

Noi generam aceste imagini nocturne in mod spontan si involuntar. Le traim ca fiind realitatea noastra imediata, nu una simbolica. In timp ce adormim si visam, noi raspundem imaginilor si nu semnificatiei lor, ca si cum am fi captivi in acea realitate. Aceste imagini pot fi apreciate ca fiind metafore numai in momentul in care ne trezim si putem face conexiunile intre ele si experientele noastre personale. In timp ce visam, reactionam la sentimente (sau lipsa lor) asociate cu imaginile din vis. Putem considera visele ca un dar al noptii, care ne devin disponibile pentru a explora adancurile noastre. Chiar daca sunt intamplatoare, ele nu sunt mai putin valoroase.

Lucrul cu visele se desfasoara in cadrul unui grup restrans iar scopul acestuia este de a-l ajuta pe visator cat de mult posibil. Deoarece se evita strategiile teoretice si tehnice ale psihoterapiei formale, singurul scop al grupului este acela de a ajuta visatorul sa-si dea seama ca toate imaginile din vis pot transmite informatii despre contextul emotional actual al vieții sale.        Membrii grupului sunt indrumati astfel incat sa fie satisfacute trei nevoi de baza ale visatorului: siguranta, incredere si confidentialitate. Pentru ca visatorul sa poata impartasi visul sau cu altii si sa se angajeze intr-o auto-dezvaluire va fi creata o atmosfera de incredere si siguranta. Visatorul are un control complet al procesului si determina nivelul de impartasire. El este liber sa opreasca procesul in orice punct. Nimeni din grup nu isi asuma rolul de terapeut si nu se face nicio interpretare a continutului manifest al visului.

Lucrul cu visele este una dintre experientele de viata care pot deveni profund terapeutice, vindecatoare.

 

 TESTIMONIALE

“Atelierul de vise, unde am si prezentat un vis, a fost peste asteptarile mele. Credeam ca o sa fie foarte greu sa ma las descoperita, dar intr-un final s-a dovedit a fi o experienta interesanta, inedita. Este incredibil cum te poti uita la tine si prin ochii/cuvintele celorlalti. Pentru mine a fost o puternica experienta de viata.” I.D.

„Am avut nevoie de o perioada mai lunga pentru a sintetiza experiența avută în atelierul de vise. Visul cu care am venit în atelier m-a urmărit, obligându-mă la un efort de analiză din alte unghiuri. Am înțeles, astfel, ca inconștientul mă conduce cu grijă spre puncte nevralgice ale propriei persoane și mă întoarce în aceeași zona fierbinte până reușesc să leg emoția de momentul princeps, fiind suficient de stabilă pentru a o tolera. Am învățat cum poate fi vindecătoare experiența visului și acordarea empatică la ceilalți. Am aflat că este posibil să stai cu temerile tale, dar și cu ale celuilalt, să alung rușinea, să transform invidia în emoții constructive. Din perspectiva formării mele ca psihoterapeut, sper că voi reuși să folosesc toate aceste valoroase informații despre mine spre a înțelege și susține un potențial pacient. Dar până acolo mai e cale de parcurs. Tot ce pot acum e să vă mulțumesc că ați fost alături de mine în acest proces special de autocunoaștere.” S. N.

“Pentru mine visul porneste dintr-un spatiu al emotiilor care nu pot fi comunicate altfel. Este cautarea launtrica a sensului a ceea ce am trait si nu am putut spune. Am gasit ceea ce cautam – sensul revelator a realitatii mele interioare. Visele capata sens prin analiza si traire, numai astfel puteam descifra ce era  in interiorul meu. Visele sunt ghizii mei interiori, cei mai sinceri si cred ca cine nu le iubeste are slabe sanse la o experienta deplina a vietii”. A.C.

„Atelierul de vise, un exercitiu foarte bun de accesare ghidata a lumii altcuiva. De a fi in pielea acelei persoane, de a-i simti viata si de a fi tu acolo, in siguranta si totusi antrenat de tot ceea ce se intampla, o lume in care visul iti e reper insa emotia iti da tarcoale. O poveste din viata unei persoane, adunata si condensata in scene haotice uneori, magice ori terifiante, in care iti permiti sa simti, putin cate putin, convins ca poti sa intri si sa iesi aproape la fel de nepatat, convins ca nu esti mai mult decat un simplu actor intr-un scenariu”. G.E.

“Primul seminar de vise a fost foarte special. Si asta pentru că prima data nu aveam prea multe așteptari de la aceasta parte a psihologiei, insa dupa participarea la grup mi-am schimbat radical parerea. Dupa ce colega noastra si-a prezentat visul, noi am inceput sa derulam idei despre semnificatia acestuia. Dupa ce am terminat fiecare de expus ideile proprii, am incercat sa punem cap la cap totul. Se pare ca si “Visatoarea” era de acord cu interpretarea noastra si s-a dovedit a-i fi folositoare. Ceea ce m-a impresionat foarte mult a fost cum un simplu vis poate spune atat de multe despre propria persoana si cum cu ajutorul acestuia te poți descoperi pe tine, dar totodata si reacțiile la situațiile din viata de zi cu zi”. D.T.

„Un atelier care te ajuta sa te explorezi bland in profunzime. Care ofera un spatiu sigur si protector, unde te simti continut si validat”. C.A.

„Un atelier care iti va transforma viata, daca te duci deschis si permiti acest lucru. O „terapie pe steroizi”, un „desfacator de sticle” care iti deschide multiple teme pe care sa le lucrezi i cadrul psihoterapiei individuale ”. V.D.

„Atelierul de vise este o experienta unica, diferita de orice alta forma de a lucra cu sine, o experienta transformatoare”. R.N.

„O experienta cu totul speciala care nu poate fi povestita ci trebuie traita”. L.S.

„Blocajele intrapsihice, mecanismele de aparare au devenit constiente, moment in care am simtit eliberare, fermitate si vigoare a Eu-lui. Cu alte cuvinte, am simtit bucuria reintalnirii cu sinele autentic”. M.B.

„Pentru mine acest atelier se remarcă prin autenticitate; este spatiul unde

fiecare isi gaseste locul; un spatiu egal pentru toti participantii, locul unde

chiar daca ne adunam din medii si zone geografice diferite, cu ganduri si trairi

diferite, reusim sa ne conectam, sa ne vedem, sa ne ascultam, sa ne ajutam,

sa fim unii pentru ceilalti si pentru noi insine deopotriva (chiar si daca se

intampla doar pentru o ora si jumatate). Este lumea fantasmei si a visului, un

refugiu de conectare, in care voi da, de fiecare data, peste mici parti din

mine… Este locul in care simti ca vrei sa tot revii”. S.F.

„Daca ar fi sa recomand acest atelier colegilor mei, l-aș recomanda cu caldura celor care doresc cu adevarat sa proceseze cat mai complex profunzimea fiintei umane. Multumesc sincer pentru acest atelier de vise.”. D.S.

„Atelierul de vise este un spatiu sigur in care toate partile sunt acceptate. Daca aveti nesigurante si in special frica de a fi vazuti, daca nu aveti curaj sa articulati dureri mari si nu va gasiti vocea, aici e un spatiu in care va puteti dezvalui cu blindete.”. E.N.

 

DESFASURARE:

On-line, pe platforma Zoom.

Frecventa: O data la doua saptamani, timp de patru luni, in perioada septembrie-decembrie 2023, in prima si a treia zi de miercuri a fiecarei luni, in intervalul orar 19.00-20.30.

Datele intalnirilor sunt urmatoarele: 20 septembrie, 4 si 18 octombrie, 1, 15 si 29 noiembrie, 6 si 20 decembrie.

Prezenta este obligatorie la toate sesiunile.

Numar maxim de membri ai grupului – 8

 

MODALITATE DE INSCRIERE:

Inscrierea se face printr-un email care contine o scurta prezentare (studii si activitate profesionala) pana la data de 10 septembrie 2023 la adresa: centrul.self@gmail.com, cu mentiunea: „Inscriere Atelier – Cunoasterea de sine prin intermediul analizei visului”.

Dupa acceptul primit se va trimite de catre participant, pe email, o copie a ordinului de plata, o copie a diplomei de licenta sau a carnetului de student, o copie dupa atestatul de libera practica.

Inscrierea se realizeaza pentru  toate cele 8 sesiuni. Toate sesiunile vor fi platite indiferent de numarul de sesiuni la care un membru al grupului va participa.

 

Taxa:

100 de lei  pentru o sesiune.

 

Plata se face in trei transe, dupa cum urmeaza:

  1. prima transa pentru septembrie si octombrie – 300 lei, cel tarziu pana in data de 10 septembrie 2023,
  2. a doua transa pentru luna noiembrie – 300 lei, cel tarziu pana in data de 31 octombrie 2023,
  3. a treia transa pentru luna decembrie – 200 lei, cel tarziu pana in data de 30 noiembrie 2023,

 

Taxa se achita prin ordin de plata catre:

Asociatia de Consiliere si

Psihoterapie Psihanalitica din Bucuresti

CIF – 18690388

ING Bank

RO76 INGB 0000 9999 0576 8618.

 

Date

20 Sep 2023 - 20 Dec 2023
Expired!

Cost

800RON
Category
Centrul Self

Organizer

Centrul Self
Email
asociatiadeconsiliere@gmail.com
Go to Top