Cunoasterea de sine prin intermediul analizei visului in grup

Va invitam sa participati la un nou nou grup de cunostere de sine prin intermediul analizei visului.

Grupul se va desfasura in perioada octombrie 2020-februarie 2021, in sesiuni bilunare.

 

BENEFICIILE PARTICIPARII LA ATELIER:

Visul este un limbaj nocturn innascut care ne ajuta sa comunicam cu noi insine. Nimeni nu ne-a invatat aceasta limba, insa cu totii o vorbim fluent. Cu toate ca visul este o expresie strict individuala, in momentul in care il impartasim intr-un grup el se transforma intr-un eveniment reprezentat de comunicarea intra- si inter-psihica. Aceasta este ratiunea pentru care membrii grupului, desi neatrenati in arta interpretarii viselor, au intelegerea si capacitatea de a lucra cu visele altuia, de a se ajuta unul pe celalalt in descifrarea mesajelor continute in ele.

Lucrul cu visele este un proces in care visatorul este ajutat de ceilalti membri ai grupului sa creeze o punte intre imaginile din vis si realitatea din starea de veghe. Acest proces implica un mod unic de intelegere a visului si a propriei persoane prin interventiile suportive si nonitruzive ale membrilor grupului. Multe parti ale sinelui nostru ies la suprafata si, incet-incet incep sa fie (re)cunoscute. Impartasirea viselor creeaza un sentiment de “impreuna”. In acest fel sunt mult mai puține impedimente in a fi onest si intim cu ceilalti. Există, de asemenea, ceva intrinsec in visare , ceva care, atunci cand este trezit la viata, ne poate conduce spre un sentiment de comuniune cu noi insine si cu ceilalti, ca membri ai unei singure specii.

Atunci cand dormim si visam, parem deconectati de propria viata, de trecutul nostru, de ceilalti. Imaginile care isi fac loc in visele noastre sunt imprumutate din viata din starea de veghe si rearanjate astfel incat sa formeze reflectii metaforice ale starii subiective din acel moment a visatorului. Metafora este modul specific uman de a captura licariri ale dorintei manifestate pe deplin. Folosim acest talent la inceputul visului cand exprimam reziduurile diurne in imagini corespunzatoare. Totul se termina cu o serie de scene construite si interconectate metaforic. Visele reusesc sa contina si sa elibereze emotiile, fiind un adevarat semn din interior. Pana la urma, totul se termina cu bine: fie somnul se continua după faza de visare, fie te trezesti brusc din somn, rezolvand in acest fel agitația din timpul visului.

In concluzie, visatorul exploreaza o problema actuala bazata pe ramificatiile istoriei personale, mobilizeaza orice resurse disponibile si incearca sa contina sentimentele rezultate din imaginarul metaforic pe care l-a creat.

In lucrul cu visele cautam sentimentele incorporate in imaginile pe care noi le-am creat. Le urmarim pana la originea lor, in amintirile mai recente sau mai indepartate, eliberand astfel emotiile reprezentate metaforic.

Noi generam aceste imagini nocturne in mod spontan si involuntar. Le traim ca fiind realitatea noastra imediata, nu una simbolica. In timp ce adormim si visam, noi raspundem imaginilor si nu semnificatiei lor, ca si cum am fi captivi in acea realitate. Aceste imagini pot fi apreciate ca fiind metafore numai in momentul in care ne trezim si putem face conexiunile intre ele si experientele noastre personale. In timp ce visam, reactionam la sentimente (sau lipsa lor) asociate cu imaginile din vis. Putem considera visele ca un dar al noptii, care ne devin disponibile pentru a explora adancurile noastre. Chiar daca sunt inamplatoare, ele nu sunt mai putin valoroase.

Lucrul cu visele se desfasoara in cadrul unui grup restrans iar scopul acestuia este de a-l ajuta pe visator cat de mult posibil. Deoarece se evita strategiile teoretice si tehnice ale terapiei formale, singurul scop al grupului este acela de a ajuta visatorul sa-si dea seama, in functie de propriul sau nivel de pregatire, ca toate imaginile din vis pot transmite informatii despre contextul emotional actual al vieții sale. Membrii grupului sunt indrumati astfel incat sa satisfaca doua nevoi de baza ale visatorului: siguranta si incredere. Pentru ca visatorul sa poata impartasi visul sau cu altii si sa se angajeze intr-o auto-dezvaluire este necesar sa fie creata o atmosfera de incredere si siguranta. Visatorul are un control complet al procesului si determina nivelul de impartasire. El este liber sa opreasca procesul in orice punct. Nimeni din grup nu isi asuma rolul de terapeut si nu se face nicio interpretare a continutului manifest al visului.

Lucrul cu visele este una dintre experientele de viata care pot deveni terapeutice, vindecatoare.

 

MODERATORI:

-Carmen Irimia este psiholog autonom cu drept de libera practică in psihoterapie individuala, consilier de dezvoltare personala, consilier vocațional si formator acreditat de Ministerul Muncii, cu o experiență de 20 ani in formarea si consolidarea echipelor si de 8 ani in psihoterapie psihodinamica individuala cu adulti si adolescenti. Lucreaza cu grupuri de adulti si adolescenti, inclusiv cu pacienti cu boli grave. Organizeaza, de peste 5 ani, in mod constant, ateliere de „Cunoastere de sine prin intermediul analizei visului in grup” precum si ateliere de dezvoltare personala adresate adolescentilor si părintilor de adolescenti.

-Florentina Petrisor este psiholog autonom cu drept de libera practica in consiliere psihodinamica, cu o experienta de 11 ani in lucrul cu adulti si adolescenti.

 

CUI SE ADRESEAZA ATELIERUL:

Psihologilor in domeniul Psihoterapiei, consilierii psihologice, psihologiei clinice, consilierii scolare, medicilor psihiatri.

 

TESTIMONIALE
“Pentru mine visul e lipsit de rigurozitate, el porneste dintr-un spatiu al emotiilor care nu pot fi comunicate altfel. Este cautarea launtrica a sensului a ceea ce am trait si nu am putut spune. Am gasit ceea ce cautam – sensul revelator a realitatii mele interioare. Visele capata sens prin analiza si traire, numai astfel putem descifra ce era  in interiorul meu. Visele sunt ghizii mei interiori, cei mai sinceri si cred ca cine nu le iubeste are slabe sanse la o experienta deplina a vietii”. A.C.

„Atelierul de vise, un exercitiu foarte bun de accesare ghidata a lumii altcuiva. De a fi in pielea acelei persoane, de a-i simti viata si de a fi tu acolo, in siguranta si totusi antrenat de tot ceea ce se intampla, o lume in care visul iti e reper insa emotia iti da tarcoale. O poveste din viata unei persoane, adunata si condensata in scene haotice uneori, magice ori terifiante, in care iti permiti sa simti, putin cate putin, convins ca poti sa intri si sa iesi aproape la fel de nepatat, convins ca nu esti mai mult decat un simplu actor intr-un scenariu”. G.E.

“Primul seminar de vise a fost foarte special. Si asta pentru că prima data nu aveam prea multe așteptari de la aceasta parte a psihologiei, insa ulterior mi-am schimbat radical parerea.

Dupa ce colega noastra si-a prezentat visul, noi am inceput sa derulam idei despre semnificatia acestuia. Dupa ce am terminat fiecare de expus ideile proprii, am incercat sa punem cap la cap totul. Se pare ca si “Visatoarea” era de acord cu interpretarea noastra si s-a dovedit a-i fi folositoare. Ceea ce m-a impresionat foarte mult a fost cum un simplu vis poate spune atat de multe despre propria persoana si cum cu ajutorul acestuia te poți descoperi pe tine, dar totodata si reacțiile la situațiile din viata de zi cu zi”. D.T.

“Atelierul de vise, unde am si prezentat un vis, a fost peste asteptarile mele. Credeam ca o sa fie foarte greu sa ma las descoperita, dar intr-un final s-a dovedit a fi o experienta interesanta, inedita. Este incredibil cum te poti uita la tine si prin ochii/cuvintele celorlalti. Pentru mine a fost o experienta de viata.” I.D.

 

DESFASURARE:

Online

Frecventa: Bilunar, timp de 10 sesiuni, in prima si a treia zi de vineri a fiecarei luni, in intervalul 17.30-19.00.

In luna octombrie 2020, Atelierul va avea loc in data de 16 si 30 octombrie.

 

Numar maxim de membri ai grupului – 8

Grup destinat persoanele de peste 20 de ani.

 

MODALITATE DE INSCRIERE:

Inscrierea se face printr-un email care contine o scurta prezentare (studii si activitate profesionala) pana la data de 7 octombrie 2020 la adresa: centrul.self@gmail.com, cu mentiunea: Inscriere Atelier – Cunoasterea de sine prin intermediul analizei visului.

Dupa acceptul primit (in urma unui interviu programat de catre Centrul Self) se va trimite de catre participant, pe email, o copie a ordinului de plata.

Inscrierea se realizeaza pentru  toate cele 10 sesiuni. Toate sesiunile sunt platite indiferent de numarul de sesiuni la care un membru al grupului va participa.

 

Taxa:

160 de lei  pe luna pentru 2 sesiuni.

(140 de lei  pe luna pentru 2 sesiuni – pentru membrii si candidatii ACPPB).

 

Plata se face lunar pana la 30 ale lunii pentru urmatoarea luna.

Plata pentru prima luna se face la inscriere, pana cel tarziu in data de 7 octombrie 2020.

 

Taxa se achita prin ordin de plata catre:

Asociatia de Consiliere si

Psihoterapie Psihanalitica din Bucuresti

CIF – 18690388

ING Bank

RO76 INGB 0000 9999 0576 8618.

 

Nota: Atelierul nu este creditat de catre Colegiul Psihologilor din Romania.

Date

16 Oct 2020 - 26 Feb 2021
Expired!

Cost

160 RON/luna

Location

ACPPB
zona Banu Manta, Sector 1, Bucuresti
Centrul Self

Organizer

Centrul Self
Email
asociatiadeconsiliere@gmail.com
Go to Top