Parentalitatea organica si valorile familiei


Andrei Constantinescu

In aceasta prezentare ne propunem o reflectie aspra utilizarii metaforei in consultatiile terapeutice cu copii si parinti. Experienta clinica in psihanaliza adultului ne arata importanta cuvintelor si a modului de a comunica cu pacientul. Totodata, aceasta experienta ne ridica intrebari de lucru aproape in permanenta, cu fiecare caz in parte. Care sunt cuvintele potrivite cu care putem ajunge la inima omului? Unde ajung de fapt aceste cuvinte? Ce instanta psihica atingem cu cuvintele noastre si o numim metaforic “inima”? Transferata la lucrul cu familiile, aceasta experienta aduce alte intrebari si problematizari pe care ni le punem de cele mai multe ori din perspectiva preventiei. Familia este un ansamblu viu, in crestere, iar in dezvoltarea ei intervin inevitabil obstacole – de aici si imaginea metaforica de ansamblu organic.

Chiar daca unul dintre membrii familiei este purtatorul unei suferinte, “inima” grupului familial este cea care sufera si catre ea ne adresam sau la ea incercam sa ajungem.

Pastrand caracterul exploratoriu tipic psihanalizei si abordarilor psihodinamice, consultatiile cu parinti si copii au totusi o particularitate care impune unele amenajari tehnice. Aceasta particularitate tine de caracterul preventiv al consultatiilor: e de preferat sa previi o tulburare decat sa o tratezi. Exista o anumita urgenta in a gasi cheia unei dificultati cu care se confrunta familia la un moment dat avand in vedere copiii si dezvoltarea lor rapida pe de-o parte si dimensiunile resurselor intregii familiei pe de alta. Terapeutul interesat de preventie va intelege si va impartasi ceva din urgenta familiei.

Date

25 Mar 2013 - 23 Nov 2019
Expired!

Time

All Day
Category
Centrul Self

Organizer

Centrul Self
Email
asociatiadeconsiliere@gmail.com
Go to Top