WORKSHOP PSIHOLOGIE CLINICA
Bucuresti
07 noiembrie si 14 noiembrie 2020
– cursuri online –
FORMATOR
Georgiana Dobrescu este psiholog clinician din 1997, iar din anul 2008 este psiholog clinician principal, formator si supervizor (COPSI)
Lucreaza ca psiholog principal la Spitalul Universitar de Urgenta Elias (din anul 2004).
Psihanalist si psihoterapeut de orientare psihanalitica, are o experienta de peste 20 ani in spital si practica private si sustine cursuri de formare/workshop-uri in diferite asociatii profesionale (ACPPB – Asociatia de Consiliere si Psihoterapie Psihanalitica Bucuresti, SRP- Societatea Romana de Psihanaliza, INSIGHT- Asociatia Psihanaliza Relationala).
CUI SE ADRESEAZA CURSUL
Psihologilor cu atestat in domeniul psihologiei clinice, consilierii psihologice, consilierii scolare, psihoterapiei, psihologiei muncii, studentilor la Psihologie, altor specialisti care desfasoara sau doresc sa desfasoare activitati in domeniul Psihologiei Clinice.
OBIECTIVE
• Prezentarea unei bogate cazuistici din experienta clinica de spital pe diverse patologii si categorii de pacienti: consultul pacientilor din urgenta si diferite sectii medicale: neurologie, cardiologie, dermatologie, pneumologie, medicala, etc. Consultatia psihologica specifica din pediatrie (copiii impreuna cu parintii), consultatia din neonatologie a pacientelor mame, a pacientelor mame care si-au pierdut copilul la/dupa nastere, confruntarea cu/si travaliul doliului, consultatia pacientilor varstnici, evaluarea neurocognitiva si precizarea de diagnostic, etc.
Se va realiza o reprezentare ampla si clara a modului in care se face consultul psihologic al pacientilor in spital in cadrul unei echipe interdisciplinare, colaborarea cu diferiti specialisti, urmarirea in timp a pacientului, etc. Astfel, prin luarea in consideratie a intregului tablou clinic al pacientului se obtine acuratetea evaluarii si a interventiei psihologice. Aceste aspecte se aplica si in activitatea de cabinet privat, psihologul clinician fiind atent si la celelalte diagnostice ale pacientului, la comorbiditati, etc.
• Aprofundarea si fixarea cunostintelor de psihologie clinica necesare psihologului clinician: cunoasterea psihopatologiei, evaluarea psihologica, interventia psihologica, consultul clinic, psihologia sanatatii.
TEMATICA
Workshop-ul este structurat pe 2 module, fiecare modul avand o durata de 7.5 ore.
Consultatia clinica
Consultatia directiva, semidirectiva, nondirectiva. Tehnicile consultatiei: atitudinea clinicianului (ascultarea, empatia, nondirectivitatea, reasigurarea), stabilirea relatiei interpersonale (gestionarea distantei, cererea, cadrul, definirea obiectivelor) actiunile de limbaj (functia replicilor, constructia spatiului discursiv)
Cunoasterea structurii psihice
Conceptele de risc, vulnerabilitate, stress, rezilienta; Normal/pathologic, sanatate /boala, capacitatea de adaptare. Personalitatea umana, stadiile de dezvoltare, modele explicative (Ciclul vietii – Erickson, dezvoltarea inteligentei -Piaget, modelul psihanalitic – Freud)
Mecanismele de aparare
Ce sunt apararile, de ce apar, impotriva cui ne aparam, caracteristici. Tipuri de mecanisme de aparare: refulare, regresie, izolarea afectului, intelectualizare, rationalizare, formatiunea reactionala, sublimarea, umorul, etc. Aparari primare si secundare, reusite/patologice, adaptative/dezadaptative.
Rolul lor major in cadrul personalitatii umane.
Psihologia sanatatii
Personalitatea si sanatatea, factorii de vulnerabilitate (afectele depresive, anxietatea, ostilitatea) exprimarea emotiilor (alexitimia), factorii personali protectori si sanatatea. Evenimentele de viata majore, tracasarile cotidiene si sanatatea.
Scopuri de viata, scopuri de sanatate, calitatea vietii si sanatatea.
DESFASURARE
ONLINE – 2 intalniri, total 15 ore
Structura workshop-ului: 2 sesiuni: 07 noiembrie si 14 noiembrie 2020, 09:30 – 18:30
MODALITATE DE INSCRIERE
Taxa: 400 lei/persoana (de platit integral pana la data de 05 noiembrie 2020)
Termen limita de inscriere: 05 noiembrie 2020
In taxa de curs sunt incluse: activitatea de predare, suportul de curs, atestat al Colegiul Psihologilor din Romania cu numarul de credite obtinut (15 credite).
Inscrierea se face prin trimiterea unui email cu o scurta prezentare (studii si activitate profesionala) la adresa centrul.self@gmail.com cu mentiunea – Inscriere la work-shop-ul PSIHOLOGIE CLINICA
Dupa acceptul primit pe email din partea asociatiei se va trimite de catre participant, pe email, o copie a OP, a cartii de identitate si a diplomei de licenta/carnetului de student.
Taxa integrala se achita prin ordin de plata catre:
Asociatia de Consiliere si Psihoterapie Psihanalitica din Bucureşti
CIF – 18690388
CONT:
ING Bank
RO76 INGB 0000 9999 0576 8618